Andalusiet.

 

Uit www.hetsteenenhuis.com

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Andalusiet is zo genoemd naar vondsten in AndalusiŽ in Zuid Spanje waar dit mineraal het eerst aangetroffen werd in Las Granadas in 1789.

Het is een aluminiumsilicaat, Al2Sio5. De hardheid is6,5- 7.5, S. G. 3.1, heeft een glasglans of is mat, doorschijnend maar meestal ondoorzichtig en komt voor in vele kleuren, wordt soms als siersteen verwerkt. Door de tweeassigheid van het kristal zijn er drie kleuren waar te nemen die bij de groengekleurde geelachtig groen-olijfgroen-roodbruin is, bij de bruin getinte geel-geelachtig groen-donkerbruinrood. Andalusiet is een zeer veel voorkomend mineraal als onderdeel van vele gesteenten. Wordt gevonden in BraziliŽ, Spanje, Oeral en Sri Lanka.††

 

Uit www.stenentoko.nl

Chastoliet of chiastoliet; Grieks chi die in de vorm van een kruis geschreven wordt. Het is andulasiet in kristalvorm met regelmatig insluitingen van klei of koolstofdeeltjes en zodanig dat op de breedtedoorsnede een zwart kruis of x te zien is. De kleur van het kristal is wit tot grijs en daarbij doorschijnend terwijl het kruis ondoorzichtig is. Chiastoliet houdt verband met de kruisvormige tekening en is bekend als lapis crucifer; kruissteen, wat al in de 17de eeuw bekend was en wordt doorgezaagd als amulet gedragen.

Komen voor in Duitsland, Fichtelgebergte, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/