Antraciet.

 http://www.allemaalkraaltjes.nl/images/thumbnails_100/K%20804.JPG

Silverfoiled rond antraciet.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Een vorm van steenkool die aan hoge druk en temperatuur gestaan heeft. Met hogere druk kan er dan grafiet en diamant ontstaan. Het is de oudste kolensoort, is ijzerzwart met een grijsachtige zwarte kleur en vetachtige glans en is gemakkelijk te verbrijzelen. Op de gespleten oppervlakte zie je soms vele fraaie kleuren. Het brandt niet gemakkelijk. Men noemde het  dove kolen omdat men ze moeilijk aan het branden kon krijgen en men liet ze liggen tot eind 1800 toen men ontdekte dat ze heel goed konden branden.

 

Naam, etymologie.

Antraciet, anthracit; versteend hout, Duits Anthrazit, Frans anthracite van Latijn anthracites; kostbare steen of karbonkel, Grieks anthrakites; houtskool.

Zie anthrax, de Griekse naam van Theophrastus voor de karbonkel, is dit de naam die we nu geven aan antraciet. Anthrax was later ook de naam van zwarte blaren die je met de pest, miltvuur, kreeg, dat zou de zesde plaag van de Bijbel geweest zijn in Exodus en wordt ook genoemd door Griekse en Romeinse schrijvers als Homerus, Virgilius en Hippocrates.

 

Maerlant: ‘Absintus, die is zwart van gedaante waar witte aderen door gaan, van zeer grootte en aardig zwaar. Maakt men het in vuur heet, dat is waar, zeven dagen blijft het heet. Hij is direct klaar voor hen die aan jicht zijn en zeer vrezen dat ze de leden verliezen’.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/