Azuriet.

http://www.copperbenelux.org/img_picto/historique_p5_3.jpg

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Azuriet of koperlazuur komt via Franse líazur: blauw, Latijn lazurium, uit het Perzische lazhward voor blauw, zie lapis lazuli, met hoofdbestanddeel lazurier of lazuursteen, zie ook lazuliet.

Koperlazuur, azuriet, Duits Kupferlasur en Frans chessylite omdat prachtige kristalgroepen vroeger gevonden zijn te Chessy les mines bij Lyon. Lazuur van azuur: blauw, is een gelijke verbinding, maar blauw van kleur dat in de regel met malachiet samenkomt. Het was vroeger bekend in het Italiaans als Azurro Della Magna.

 

Behoort tot de kopercarbonaten, Cu3(CO3)2(OH)2, .en heeft een fraaie lazuurblauwe kleur met glasglans. Het heeft hardheid van 3.5-4, S. G. van 3.8., een glasglans en is doorschijnend, lazuurblauw en ook lichter en donkerder. Het komt voor in korte zuiltjes tot dikke plaatjes, heeft echter een geringe hardheid. Wordt voornamelijk gebruikt voor het vervaardigen van verfstoffen als azuurblauw of bergblauw en bij de bereiding van kopervitriool. Wanneer het gemengd wordt met olie wordt het licht groen. Wanneer het gemengd wordt met eierdooier wordt het grijsgroen. Azuriet wordt vaak in sieraden gebruikt en is een geliefd mineraal bij verzamelaars. Wordt gevonden in geoxideerde delen van koperafzettingen van de Oeral, Altai gebergte, Chessey bij Lyon, Arizona, Z. Amerika en AustraliŽ.

 

Azuriet wordtsoms ook en al vanouds wel lazurier of lazuursteen genoemd. Aristoteles beschrijft onder de naam lazhward stenen met de eigenschappen van zowel azuriet als lapis-lazuli, die laatste heeft gouden spikkeltjes. Theophrastus beschrijft lapis-lazuli zeer duidelijk onder de naam sapphairos, als Ďhij is als metgouden spikkeltjes bezetí, en vermeldt azuriet als kyanos het metaalgehalte en ook de verbinding met malachiet. Het ontstaan en voorkomen is ook gelijk aan Malachiet.

Lazuliet en lapis-lazuli zijn harder dan azuriet en splijt als gips.

 

Uit rubenrobijn.nl

Azurietmalachiet is een massa van malachiet en azuriet die in lagen, kogel- of niervormige groeisels of ook in stalactiet vormen in Arizona bij Bisbee voorkomt. Daardoor heeft het twee kleuren, blauw en groen, die soms een fraaie tekening met een zijdeachtige glans hebben die ook bij malachiet voorkomt. Ze worden als sierstenen in cabochon vorm geslepen die dan door hun tekening en kleuren aan pauwenveren doen denken.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/