Bolus Armeniacus.

Naam, etymologie.

Bolus Armeniaca, bolus armenicus, terra armenia, terra armena; aarde (vette klei) uit Armenië, Engels bole armena, Duits Tonheilerde. Het is een soort marmer die vroeger hoog geschat was vanwege haar fijnheid.

Herbarius in Dyetsche, ‘Bolus armeniacus of rode aarde van Armenië is een soort aarde, (door ijzer geverfd) het heeft de kracht om samen te trekken en te stoppen. Die Armeense aarde moet je kiezen die geheel rood is. Elke vracht werd gestempeld en vandaar terra sigillata.

 

Armeense aarde is goed tegen het bloed spuwen aldus genomen: Neem gerstewater, los daar op of ontbindt daar in Arabische gom en dragagantum met Armeense aarde. Hetzelfde is ook goed tegen de rode loop als je het met weegbreewater geeft of maak een pleister op de darmen met het wit van een ei, van Armeense aarde en van weegbreezaad.

Tegen het bloeden van de neus, neem Armeense aarde en het sap van tasjeskruid, meng het tezamen en doe het in de neus’.

 

Van Beverwijck ’Bolus Armenia en Sigillum Lemnium (zo genoemd omdat in oude tijden op die aarde van het eiland Lemnos het beeld van de Godin Diana gedrukt was) worden om goede redenen die te zien zijn bij Matthiolus in zijn 5de  boek op Dioscorides kapittel 73 voor een en dezelfde gehouden hoewel dat in de apotheken elk apart te vinden is. Geneest de beten van de slangen en ander venijnig gedierte, helpt tegen pestachtige koortsen, beneemt de krachten van de vergiftige dranken, weerstaat verrotting, stelpt het bloedspuwen, rode loop en verkoudheid. Het wordt niet ver van de stad Vassy in het landschap van Champagne en ook bij Cuysel in Bourgogne aarde gegraven die de Armeense bolus gelijk is.’

 

Uit Gart der Gesundheit.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/