Borax.

http://www.wpclipart.com/rocks_minerals/Bo_to_Bz/Borax_crystals.png

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Borax is nu bekend als natriumboraat, boorzuur, boracium, middeleeuws Engels boras, oud Frans boras, bourras, van middeleeuws Latijn baurauch of direct van Arabisch bauraq; wit, met het Spaanse borrax en Spaanse borrace, van Perzisch bwrk; potas nitraat en nu bekend als burah, de naam die gebruikt werd bij de productie van glas, zo ook de naam van boor.

De naam tincar, tincal, is een Arabisch woord voor een soort van nitrum en gebruikt om goud te ontbinden, vandaar goudlijm, de ruwe borax voor het gezuiverd is.

Ten zuiden van Toscane vindt men het in boorzuurbronnen. In het water van die warme bronnen vind je vrij boorzuur en zwavelzuur met andere zouten. Die bronnen waren al in de oudheid bekend en zijn herkenbaar aan de daaruit oprijzende dampkolommen. In hun nabijheid schijnt het water uit de grond op te borrelen, een dikke walm met bedwelmende zwavelreuk vervult er de dampkring. Daar veronderstelde men de poorten van de onderwereld.

Borax is een natriumtetrabonaat en komt in de natuur voor in het water van enige meren in de sneeuwgebieden van India, China en PerziŽ. Het was het eerst ontdekt in droge meerbedden van Tibet en kwam via de zijderoute naar ArabiŽ.

Door verdamping komt het in kristallen voor die soms kleurloos, soms ook geel of groenachtig zijn en steeds met een aardachtige korst bedekt die vettig aanvoelt en een zeepachtige reuk heeft. Het voorkomt daarom oxidatie en bevordert het uitvloeien van metaal en zo gebruikt bij het solderen. Het raffineren van de ruwe borax was een lange tijd het geheim van de mensen uit VenetiŽ. Het wordt voor het verglazen gebruikt, vernis en zuiveren en ontsmetten.Ook voor de bereiding van natriumzout. Het wordt tot boorzuur met een sterk zuur als waterstofchloride.

 

Maerlant:, ĎBorax, zoals Platearius het kent, is een boom van de OriŽnt die in de zomer een sap uit geeft dat waarde in geneeskunst heeft. En is een soort gom en verdroogt al om en om omtrent de stronk. De beste is hard en wit. Borax met honing gemengd, dat is waar, maakt de mensen aanschijn helder en is nuttig en goed voor hem die de tong wee doetí.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/