Brons.

http://www.lemarez.nl/images%20b/gieten%20brons.jpg

Gieten Bronzen Beelden

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Brons, brass-brazen, koper-brons, Engels, Duits en Frans bronze, Italiaans, bronzo, midden-Latijn brundium, bij Plinius aes Brundisinum; koper uit Brindisi naast aes Cyprium; koper uit Cyprus; mogelijk van Perzisch bereng, ouder pring of biring: koper.

 

Historie.

Het is het materiaal van het bronzen tijdperk, de voorloper van het ijzeren. Het wordt meestal gemaakt van 90 delen koper en 10 delen tin, CuSn. Soms tot 30 % tin en soms ook gemengd met zink of ander metaal. De legering heeft een roodachtige tot gele kleur afhankelijk van het tingehalte. Traditioneel is brons het derde edelmetaal. Wanneer iemand een derde plaats behaalt krijgt deze de bronzen medaille uitgereikt. De periode waarin veel metalen voorwerpen uit brons werden gemaakt, heet de bronstijd.Brons is het eerste metaal (op enkele eerdere voorwerpen van koper uit het neolithicum na) dat in de lage landen door de mens werd gebruikt, ter vervanging van steen. Het is een taai en corrosiebestendig materiaal, dat zich goed leent bewerkt te worden

Brons is vanouds bij ons, evenals bij de Grieken en het Romeinen met het woord aes, de naam van koper of in ieder geval van zulke legeringen waarin koper het hoofdbestanddeel uitmaakt. Ook werd er bij koper wel tin, lood, zink of zilver bijgevoegd.

Homerus vermeldde zulke legeringen al. De PhoeniciŽrs waren er zeer goed in. Het is bekend dat Salomon bij het bouwen van de tempel een grote hoeveelheid brons nodig had dat door de PhoeniciŽrs Hiram uit Tyrus gegoten was. Er werden wapens en snijdend tuig van gemaakt bij de Egyptenaren en Romeinen. Bij de Grieken werden Rhoicus en Theodorus, kunstenaars uit Samos, rond 675 v. Chr. als uitvinders gehouden van dat erts. Het werd door de voornaamste kunstenaars tot het gieten van standbeelden gebruikt. De ertssoorten van Aegina, CorinthiŽ en Delos waren beroemd. De Romeinen bezaten reusachtige bronzen standbeelden die zich door zuiverheid van vorm en door geringe dikte onderscheidden. Ook in de middeleeuwen maar vooral in latere tijd werd brons gebruikt om er monumentale bouwwerken en kunstvoorwerpen van te maken voor dagelijks gebruik verder voor kanonnen, klokken, standbeelden etc.

Zelfs in het noorden, hoog in Europa heeft men bronzen materialen aangetroffen in begraafplaatsen, dan zullen ze ook bronzen wapens gehad hebben. De oudheidkundigen noemen ze Keltisch omdat ze dachten dat ze die materialen te danken hadden aan de Kelten die in BrittanniŽ gevestigd waren, beide materialen komen daar voor. Juist bij de bronzen zwaarden zie je oosterse sieraden, net als bij de Phoenitische zwaarden. Toch meent men dat het bronzen tijdperk een aanvang genomen heeft voor de geboorte van Christus en eindigde toen de heerschappij van de Romeinen zich uitstrekte over de Rijnstreek. Mogelijk werd het dure brons nog lang vervangen door stenen voorwerpen.

Gebruik.

ĎPewter and brass and all things that belongí.

To housekeepingí, Taming of the Shrew 2, 1,356-7.

Brass en koper worden AEs genoemd want elk is gemaakt van dezelfde steen door middel van vuur. Want een steen die verbonden wordt met hitte verandert in koper. Koper en brons kunnen net als andere metalen op deze manier verkregen worden, dit met uitzondering van zwavel en kwikzilver. Als koper gemengd wordt met andere metalen verandert het van kleur en kracht zoals bij messing. Bronzen emmers zijn gauw rood en roestig, ze kunnen met zand geschuurd worden en hebben een slechte geur en reuk, maar worden meestal vertind. Ook koper, als het zonder tin is, brandt gauw.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/