Chrysoberyl.

Naam, etymologie.

Chrysoberyl, Chrysoberil, Grieks chrysos: goud, zo goudkleurige beril. De chrysoberyllon van de ouden is onze tegenwoordige topaas.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Het mineraal chrysoberil is een beryllium-aluminium-oxide met de chemische formule BeAl2O4. Het is een groene halfedelsteen, ook goudgeel, soms bruin met groene en honingbruine accenten. Het heeft een hardheid van 8.5, is een van de hardste mineralen. S. G. 3.7, kristalliseert in meestal platte plaatjes met een veervormige tekening in sectoren. Glasglans, doorzichtig tot doorschijnend, groenachtig geel, van licht tot smaragdgroen. Het bestaat geheel uit berylliumaluminiumoxide. Chrysoberyl-kristallen worden gevormd in magmatische gesteenten. Het wordt meestal in de vorm van platte, afgeronde stenen gevonden in alluviale afzettingen. Het wordt gevonden te Sri Lanka waar de kristallen in grindlagen in zeer verschillende afmetingen voorkomen, BraziliŽ, N. Amerika, Oeral Madagaskar, Zimbabwe, Rusland, India, Myanmar en ItaliŽ.

 

Alle uit www.alexandrite.net

Het wordt niet veel gebruikt, wel een vorm ervan, alexandriet. Deze steen werd voor het eerst in 1830 in de Oeral bij de Tokowaja rivier gevonden op de verjaardag van Tsaar Alexander II. Omdat rood en groen de nationale kleuren van Rusland zijn werd de steen naar hem genoemd. Die is bij daglicht mooi groen van kleur en bij kaarslicht wordt het rood tot violet, doorzichtig tot ondoorschijnend. Overdag ziet alexandriet eruit als smaragd en 's nachts als een robijn of een amethist. Dit verschijnsel noemt men het alexandriet-effect. De steen werd symbool van het leven en van positieve veranderingen. Die wordt vaak verward met chrysoliet zodat het vaak onder een andere naam aangeboden wordt. De belangrijkste afzettingen bevinden zich sinds 1832. Er zijn kristallen gevonden met een grootte van 4 cm. In het Fersman-museum in Moskou bevindt zich een groep alexandriet kristallen (Kotschubej) van 5,38 kg en met een grootte van 25 x 15 cm. Later vond men ook alexandrieten in BraziliŽ, op Sri Lanka en Madagaskar.

 

Tot de als edelsteen gezochte variŽteiten behoort, behalve de doorzichtige chrysoberyl, ook de variŽteit die door een groot aantal zeer fijne poriŽn ondoorzichtig is en na slijping in ronde vormen een fraai lichteffect geeft die daarin bestaan dat bij draaiing van de steen een lichte band zich over of onder de oppervlakte beweegt. Het geeft een zilverachtige witte streep als bij het oog van een kat, kattenoog. Het is de variŽteit =cymofaan (Cymophan of Kymophan) van de mineralogen, van kyma: golf, de chrysoberylkatoog, de Oosterse, Ceylonse of Indische katoog die (foutief) ook wel opaliserende chrysoliet van de handel genoemd wordt. Het is de reflectie van de bovenste lagen die deze verschijnsels opwekken. Chatoyeren is het genoemd naar het Franse chatoyante; kattenoog, waarbij reflectie optreedt die onder bepaalde lichtinval een lichtende streep geef en vooral als het Ďen cabochoní of bol geslepen is. En grote uit Sri Lanka weegt 80 karaat met een geelachtig bruine grondkleur en de chatoyerende lichtschijn is zeer scherp begrensd.

Wordt gevonden in MoraviŽ, Rusland, Birma en Sri Lanka, Madagaskar en BraziliŽ.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/