Enhydros.

Naam, etymologie.

Enhydros uit Grieks: water bevattend of watersteen, meervoud enhydroses, ook Hydrolith, Duits Wasserstein, Libellenstein, Engels water stone. Ze zijn ook vaak bekend als wateragaat.

 

Uit www.curiogrove.com

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Het heeft een waterachtige substantie in zich die in droge lucht vermindert en als het onder water gedompeld wordt zich weer bevochtigt, een bewijs dat de schaal poreus is.Sommige hebben meer dan een bobbel water, sommige zijn gedeeltelijk met water gevuld dat beweegt terwijl andere water hebben dat stil blijft. En in een meer bijzondere vormt de vloeistof geen kristallen. De meeste zijn geen cm groot of kleiner ofschoon er gevonden zijn van een 5cm. ze zijn meestal licht grijs of geelgrijs en worden van een gastrots gehaald waarbij je een hamer en bijtel nodig hebt om het er voorzichtig uit te halen. Ze hebben de bast van een agaat en moeten gedraaid worden om de bubbels duidelijk te zien. Je moet ervoor zorgen dat je er niet teveel materiaal van af haalt omdat anders de vloeistof ontsnapt.

Een chalcedon, een versteningsmateriaal van slakken en mossels. Het is verfloos of wit, de zogenaamde witte carneool. Komt uit basalt van Mont Berici, zuidelijk van Vicenza en Kalama langs de Columbia River.

Ze waren het eerst in ItaliŽ bekend bij Plinius.

 

Maerlant: ĎElydros, dat vindt men wel, is een steen gelijk kristal waarvan altijd water afdruipt.

Dat is goed te nuttigen tegen de koorts. En het is een wonder wat men ervan vertelt dat die steen niet vermindert of smelt maar hard blijft hij en geheel niet verslijt, zelfs voor geen deelí.

Megenberg; Elidros of enidros is een steen die gelijkt een kristal en druppelt onophoudelijk vochtige druppels net zoals het boven zweet en die druppels zijn de koortsige lieden goed. Het wordt ook niet minder van de druppels en blijft hard en gans immer meer.í

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/