Epidoot.

Uit www.spiritualgarden.nl

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Epidoot komt van Grieks epidosis: toegift, omdat er na een doorsnede nog iets bijgevoegd moest worden om een parallellogram te krijgen.

De mineralengroep epidoot bestaat uit een aantal sorosilicaten, waarvan de belangrijkste het mineraal epidoot is. Het mineraal epidoot is een calcium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule Ca2(Fe3+,Al)Al2(SiO4)(Si2O7)O(OH).Het behoort tot de aluminiumsilicaten met een toevoeging van ijzeroxide, kalk en water en in sommige vormen mangaan. Heeft een hardheid van 6-7, S. G. 3.4, glasglans is meestal doorschijnend, is donkergroen in tinten tot zwartachtig, de donkergroene met geelachtige of bruinachtige gloed wordt alleen geslepen.

 

Komt voor in Duitsland in Salzburg in het Untersulzbachtal, Oostenrijk, ItaliŽ, Bourg díOisans in Frankrijk, het Arendal te Noorwegen, Oeral in Rusland, Amerika en Mexico. Een mooie vorm die zwartachtig vioolblauwe tot kersrode vorm is de mangaan epidoot die naar de vindplaats in PiŽmont in ItaliŽ piemontiet genoemd wordt. Dat is in de mangaanertsmijnen van San Marcello.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/