Gem.

 

 http://www.piepstok.nl/fotoboek/foto's/gem.jpg

gem met leeuw.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Gem; edelsteen of juweel, Frans gemme, Duits Gemme: gesneden steen, midden-Engels gemme, van Latijn gemma: een knop of kostbare steen. Een kostbare steen vooral als die gesneden en gepolijst is en kan gelden voor alles van grote waarde.

Shakespeare: King Henry VIII, 2,3,78;

But from this lady may proceed a gem’.

To lighten all this isle?’

 

Gem heeft die naam want het schijnt als gom. Van de kostbare stenen worden er sommige gebroed in de lichamen van hoenderen en kruipende beesten. Maar waar deze kostbare steen vandaan komt? Het wordt gevonden onder de goedkeuring van God en bezit een grote kracht als je edel bent.

 

Juweel, midden-Nederlands jueel, Engels jewel, uit oud-Frans joel, juel, (van oud-Frans iocus) jeu: spel, Latijn jocus: spel, tijdverdrijf. Een persoonlijke sierset met kostbare stenen. 

Juwelen en edel (edel: adel, niet alleen edel, maar ook voor de edelen) gesteenten.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Uit juweel.avro.nl

 

Een juweel is een siervoorwerp. Juwelen kunnen van edele metalen zoals goud en zilver zijn gemaakt maar er zijn ook juwelen van glas , tin of plastic gemaakt. De maker van juwelen heet edelsmid of juwelier maar ook de handelaar heeft deze naam gekregen. Juwelen zijn vaak versierd met edelstenen of geslepen kristal.

Ook het insigne of kleinood van een ridderorde wordt het juweel van deze orde genoemd.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/