Hoornsteen.

Uit nl.wikipedia.org

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Hoornsteen is zo genoemd naar het hoornachtige uiterlijk, hoornkiezel. Hoornrots of ho(o)rnfels is Duits voor hoornsteen zo naar zijn taaiheid en vorm die op dierenhorens lijkt. Engels hornstone.

 

Het is een contact metamorf gesteente dat onder invloed van de temperatuur van intruderende granitische massa's gevormd is. Het metamorfe gesteente is doorgaans zwart of donkerbruin van kleur en erg hard en massief. Hoornrots is fijn kristallijn en de textuur van het moedergesteente voor hoornrots is doorgaans compleet verdwenen. Hoornsteen is een soort van kwarts die meestal in onregelmatige gedaante en dikwijls in zonderlinge vormen voorkomt. Men vindt deze delfstof vaak als versteningmiddel van plantaardige voorwerpen zodat men wel eens hele boomstammen aantreft die in hoornsteen veranderd zijn.

Het is splinterig of schelpachtig op de breuk, meestal grijs, ook geel, rood, bruin of groen van kleur, soms gewolkt of gestreept. Men kan er met staal vonken uit slaan, hoewel het iets minder hard is dan kwarts. Het is ondoorzichtig en op zijn best aan de kanten doorschijnend.  Ook wel gebruikt als wetsteen.

Het wordt gevonden in de Harz, Bohemen en het Saksische ertsgebergte. In Zweden komt het voor als hoofdmassa van sommige porfiersoorten en wel onder de naam hoornsteenporfier. Sommige soorten kunnen fraai gepolijst en als agaat bewerkt worden.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/