Hyaenasteen. Hyenasteen.

Uit dianabuja.wordpress.com

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

De hyena heeft een edelsteen in zijn ogen of beter in zijn hoofd, de hyena of hyaenius, Hyaenius lapis, Hyaenia gemma, hyena steen, maar de ouden (Plinius) zeggen dat de oogappel in zo’n steen verandert en dat als iemand het onder zijn tong legt hij in staat is om te voorspellen en profeteren van dingen die komen. Zie jaspis.

 

‘Maerlant: ‘Iaena, die steen heeft de naam van die beesten onbekwaam waarvan ik sprak hier tevoren. Uit zijn hoofd, zoals wij het horen, neemt men deze dure steen. Meesters dragen overeen dat hij laat voorweten dat wie het draagt weet wat zal geschieden en dan moet men, hoor ik gewagen, het altijd onder de tong dragen’. Zie belemniet.

 

Maerlant ‘s Pantera.

 Panthera, dat is een steen gedaan van menige verf, zonder waan. Genoemd naar panter, het dier dat van kleur zo fier is die deze draagt, hij schouwt tijdelijk aan met de zonsopgang dan zal hem die dag lang duren en ten besten gaan zijn avonturen, verwoedheid laat hij genezen. Uit India zo brengt men deze, zoals menige kracht men hem geeft als menige kleuren het heeft’.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/