Malachiet.

áhttp://kristallen-edelstenen.massagesbelgie.be/images/Malachiet3.jpg

á

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Malachiet, Duits Malachit, Frans malachite, oud Frans melochite, van het Griekse malache of diepgroen, (groen kaasjeskruid of Malva), vanwege de heldergroene kleur van deze plant,

van het latere Latijnse molochites waar Plinius eerst een doorzichtige, donkergroene steen, als de smaragd, en later een purperkleurige onder verstond, Grieks molochites; Malva. Door de Grieken werd malachiet als smaragdos aangegeven. Of van malakos; week of zacht,

á

Het is een waterhoudend koolzuurzout, een kopercarbonaat, Cu2CO3(OH)2. , van koper dat prachtig groen van kleur is, van licht tot donkergroen. Omdat malachiet laagsgewijs opgebouwd is wisselen de lichte en donker gekleurde elkaar in de meest grillige lijnen af. Zeer mooi van tekening zijn die welke in doorsnede dezelfde tekening bezitten als de vestingsagaat. De pijpvormige stukken hebben een structuur die op de doorsnede van een boom lijkt. Die laatste heeft vaak in het midden van de pijpvorm een fijn vezelige structuur die bij polijsten een fraaie zijdeachtige glans geeft. Het komt voor als verweringsproduct op kopererts en vaak knolvormig die net als agaat gevormd zijn in grillig verlopende lagen die afwisselen in tinten groen. In gepolijste toestand geven die afwisselende lichte en donkere vlakken een sierlijk beeld, een decoratiesteen. De hardheid is laag, 3.5- 4, S. G.3.4-4. Het wordt in de natuur veelal samen gevonden met het verwante azuriet (Cu3(CO3)2(OH)2). Wordt gevonden in de Oeral, met name de groeve van Gumeschewsk waar stukken van 150kg voorkomen. Het grootste stuk dat er aangetroffen is was een grote plaats met viervormige oppervlakte die 1500kg woog. De belangrijkste en historisch meest bekende voorkomens liggen in Afrika. Hier wordt malachiet al sinds de oudheid gewonnen in de Copperbelt (kopergordel). De malachietzone strekt zich uit van de provincie Katanga (Congo-Kinshasa) tot in Zambia. Deze malachieten worden beschouwd als de mooiste en beste ter wereld. Verder in Afrika, Z. Afrika, op het schiereiland Sina´ zijn er kopermijnen waaruit de oude Egyptenaren al hun malachiet haalden.

 

Historie.

Theophrastus vermeldt een steen chrysokolla, waarmee waarschijnlijk malachiet bedoeld is, zie lapis lazuli. Uit malachiet en azuriet kan gemakkelijk koper worden gesmolten zodat deze mineralen al wel in de bronstijd gesmolten zijn geweest, zo ook op de berg Sina´ waar de Egyptenaren hun kopermijnen hadden. Malachiet wordt vanouds gebruikt tot sier- en zegelsteen. De oude Arabieren noemende het dahnag en gebruikten het als tegengif en als middel tegen ontstekingen. In de middeleeuwen moest malachiet kinderen tegen toverij en hekserij te beschermen. In de 16de eeuw werd het in Midden-Europa gebruikt om de groei van kinderen te bevorderen en om pijn te stillen.

Vrouwen en maagden droegen bij voorkeur groene (malachiet) stenen in de ring of aan een ketting om het tanden krijgen van kinderen te vergemakkelijken of om geluk met het kind te hebben. Mogelijk is dit nog een naklank van een vroegere, groene steen, (nefriet?)

Later was het bekend als siersteen, vazen.

 

Gebruik.á

In de Oeral worden er stukken van 50-1500kg gevonden die dikwijls tot tafelbladen, vazen en andere kunstvoorwerpen verwerkt worden. In de kunstverzamelingen van vorstelijke families treft men grote platen van gepolijst malachiet aan die als tafelblad dienst doen. Ze zijn geschenken geweest van opvolgende Russische Tsaren, want alleen in dat land zijn klompen malachiet gevonden en stonden steeds ter beschikking van de Tsaar. In 1850 werd bij Mednoroedjansk een blok gevonden van rond 6m lang die 50 ton zwaar was. In de H. Sophia zie je een wandbekleding van malachiet. Ook worden er cameeŰn van gesneden, terwijl het tot de grondstoffen behoort van het Florentijnse moza´ekwerk. Het verpulverde mineraal werd gebruikt als schmink en als kleurstof voor verf.á Cabochons, kleine tot grote gesneden stenen, siervoorwerpen, muurbekledingen, facetgeslepen stenen zijn zeldzaam en niet groter dan 2 karaat. Het wordt vaak tot sieraden geslepen en gepolijst, maar die worden door hun matige hardheid vlug dof. Soms wordt malachiet ook gebruikt voor de vervaardiging van grote groene voorwerpen, zoals in de grote groene zaal van het Hermitagemuseum in Sint-Petersburg. De voet van de FIFA World Cup (trofee) bestaat uit malachiet.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/