Marmer.

http://www.toneeluitgeverijgrosfeld.nl/images/marmer.jpg

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Marmer, eerder marber, marbel, Duits Marmor, oud Hoogduits Marmul, Engels marble, oud Engelsmarma, Frans marbre, Italiaans marmo, marmorio, van Latijn marmor van Grieks marmaros ("μαρμαρος") steen, van maenasthai; vergruizelen, kleine balletjes gebruikt door kinderen, in volksetymologie verbonden met glanzende steen of rots, door associatie met marmairein: schijnen, glanzen.

Knikkers, Duits tribekugeln, Engels marbles waren eerst van gepolijst marmer of alabaster, later van klei en in1840 kwamen de glazen knikkers.

Er is een spreekwoord: even hard, koud als marmer .

 

Vorm.

Marmer is gemetamorfeerd kalksteen, bestaande uit zeer puur calciumcarbonaat. De verschillende marmersoorten hebben dichtheden die tussen de 2.5 en 2.8 liggen. Vele harde, dichte kalkstenen worden als uitstekende bouwstenen gebruikt. Sommige kunnen fraai gepolijst worden en vertonen allerlei en soms bonte kleuren, worden gebruikt in de beeldhouwkunst.

De echte marmer is ontstaan door de invloed van sterke hitte op dicht kalksteen. Daardoor zijn alle sporen van levende wezens er uit verdwenen en is het fijnvormig, kristallijn geworden. Waar gloeiend vloeibare gesteenten (bijvoorbeeld basalt en graniet) in aanraking met dichte kalksteen kwamen is deze in marmer veranderd, bijvoorbeeld in Carrara in ItaliŽ en in Griekenland. Marmer is zo een kalksteen die gepolijst kan worden.Marmer is een kostbare bouwsteen. Daarom wordt wel eens een namaakmarmerpatroon aangebracht op hout, dit wordt marmeren genoemd.

 

Er zijn enkelvoudige marmers die uit zuivere of met een of meer kleurstoffen vermengde kalksteen bestaan zoals wit marmer. Dit is bijvoorbeeld het Parisch, (Van Paros, Grieks eiland) Pentelisch, (van Pentelikon, Grieks eiland) Corallitisch en Carrarisch marmer.

 

Uit www.marmerhuis.nl

Het zwarte marmer, nero antico, komt uit BelgiŽ en Duitsland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit nl.123rf.com

Het rood marmer, rosso antico, uit Egypte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit www.piedrasdelmar.com

Het geel marmer, giallo antico, en marmer met gemengde kleuren, breccien. Dat zijn gewoonlijk zeer kleine stukken als de violetta antica, breccia, pavonazza etc.

 

De samengestelde marmers bestaan niet alleen uit zuivere kalksteen maar bevatten ook andere stoffen als chloriet, serpentijn, talk etc.

 

De verde antico is kalk met serpentijn.

 

De cipolino is wit met rood, gevlamd of geaderd en komt voor met glimmer, talk of chloriet.

 

 

 

Uit stein-navigator.com

Dan is er schelpen- of lumachelmarmerwaar schelpen in zitten die donkerbruin of zwart van kleur zijn.

 

Gebruik.

Vele marmermijnen zijn er in Engeland, voornamelijk in Staffordshire een ander bij de Peak, de derde te Vauldry (?) de vierde te Snothill (?) die tot Lord Chandos behoort, de vijfde te Eaglestone die zwart marmer geeft met grijze of witte vlekken, de zesde niet ver van Durham. Ook witte marmer hebben we.

Macbeth 3,4,22;

ĎWhole as the marble, founded as the rockí.

Marmerstenen zijn edele stenen en worden geprezen om hun vlekken en verschillende kleuren. Onder alle dingen mogen we ons verwonderen dat marmeren stenen niet gehouwen nog gekloofd worden met ijzer, nog staal, met hamer nog zaag, maar het wordt gedaan met een loden plaat die gezet wordt in zachte spanen of lepels. Want met lood en niet met ijzer worden marmeren stenen gehouwen en gekloven als platen of kleine stenen.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/