Molybdeenglans.

Uit nl.wikipedia.org

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Molybdeenglans, Grieks molybdos: lood, omdat het op lood leek, vergelijk oude Duitse naam waterlood, bovendien was dit erts, evenals lood, bruikbaar als schrijfge­rei. Molybdeen, Mo, atoomnummer 42. Engels molybdenum, Frans molybdene, Duits Molybdan.

 

In 1782 werd in lood het mineraal molybdeen ontdekt door Carl Wilhelm Scheele.

MoS2,, het is het 58ste element in rangorde van voorkomen, is loodgrijs, zacht en buigzaam, kan tot groenachtig poeder gewreven worden.

Zowel zuiver molybdeen als molybdeenlegeringen (bijvoorbeeld met wolfraam of niobium) worden toegepast als gloeidraad in elektri­sche straalkachels en (vacuüm)ovens. Omdat de uitzettingscoëfficiënt van molyb­deen vrijwel gelijk is aan die van glas wordt het veel gebruikt in gloeilampen, waarbij de draad is ingesmolten in het glas. Op gloeidraden van wolfraam wordt ook wel een dunne laag molybdeen aange­bracht. Molybdeen is het metaal met de grootste weerstand tegen breken, zowel bij warmte als bij kou. Het legeren van molybdeen met de in het periodiek systeem omringende elementen: wolfraam, niobium, zirkonium, vanadium en chroom, levert materiaal op dat bijzonder hard is, een hoge treksterkte heeft en bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Het is hierdoor geschikt voor bijvoorbeeld raketmotoren en straalturbines. Een veel toepaste legering bestaat uit 79 % niobium, 15 % wolfraam, 5 % molybdeen en 1 % zirkonium. Deze legeringen worden ook gebruikt voor diverse onderdelen van kernreactoren.  Als vlamvertrager en rookonderdrukker voor textiel en kunststof (onder andere PVC) worden molybdeendisulfide (MoS2), -trioxide (MoO3) en molyb­da­ten gebruikt. Bij zeer lage temperaturen, waar smeerolie te dik wordt of bevriest, en bij zeer hoge temperaturen, waar smeerolie ontleedt, kan molybdeensulfide (MoS2) worden gebruikt als smeermiddel. Molybdeen is een essentieel spoorelement. Zonder molybdeen kan een plant niet groeien. Het element molybdeen is betrokken bij de vorming van diverse essentiële enzymen in de plant. Deze enzymen spelen een rol bij de eiwitvorming in de plant. Verder is molybdeen nodig bij de binding van luchtstikstof door vlinderbloemige gewassen.

Het wordt gevonden in de tinertsgangen van het Ertsgebergte, Karinthie, Zillerthal en Colorado in Amerika.

Verder komt het voor in ferrimolybdiet Fe+3(MoO4)3.8H2O, en powelliet, CaMoO4. De belangrijkste wingebieden liggen in de Verenigde Staten van Amerika (Colora­do), Canada, Chili, Peru, Mexico, Noorwe­gen en Duitsland.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/