Nefelien.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/92/Aegirine-phonolite2-2005.jpg/250px-Aegirine-phonolite2-2005.jpg

 

Naam, etymologie.

Nefelien, Frans en Engels nepheline, Duits Nephelin, van Grieks nephele: nevel of wolk, heldere kristallen worden in sterke zuren troebel, zetten zich wolkachtig neer, elaion: olieachtig, dat voor de olieachtige korrels die eleoliet heten, Duits Elaolith.

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Het mineraal nefelien is een natrium-kalium-aluminium-silicaat met de chemische formule (Na,K)AlSiO4. Hardheid is 5.5-6 en S. G. 2.6 glasglans, in ruwe vorm met olieachtige glans, doorzichtig tot troebel, kleurloos, wit, lichtgrijs, geel, bruin, groen en roodachtig. Nefelien is een algemeen mineraal in silica-arme stollingsgesteenten, als syeniet en in metamorfe gesteenten als mica-schisten en gneisen. De typelocatie is de Magnet Cove in het Ouachita-gebergte, Hot Spring County, Arkansas, Verenigde Staten en in vulkanische bronnen bij Vesuvius.Het is het eerste gevonden in 1801 op de Monte Somma in ItaliŽ en beschreven door Rene-Just Hauy.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/