Nikkel.

http://www.euroswapper.com/coins/200_CS.jpg

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Nikkel, Ni, atoomnummer 28, het lijkt veel op koper, is geen koper en het zou een grap zijn van de nikkels of berggeesten en vandaar de naam Kupfernickel (Nix) of koperduivel, duivelskoper, Engels old nick,zie kobalt. Zo genoemd door de Zweed Axel Frederic Cronstedt.

 

In het gebied dat tegenwoordig bekend is als SyriŽ zijn bronzen voorwerpen gevonden die nikkel bevatten. De oudste sporen van het gebruik van nikkel leiden terug tot 3500 v.Chr. Uit oude Chinese geschriften blijkt dat nikkelhoudende mineralen zoals nikkoliet werden gebruikt om glas een groene kleur te geven. Vaak werd nikkel aangezien voor koper, een element waarmee nikkel veel overeenkomsten heeft. In 1751 probeerde Axel Frederik Cronstedt het "koper" te isoleren uit nikkoliet. Tot zijn verbazing bleef er een zilverwit poeder over dat hij nikkel noemde. Nikkel is pas laat in gebruik genomen als bestanddeel voor het metaal voor pasmunten dat nog 75% koper bevat. Door zijn fijne witte kleur en omdat het vrij blijft van roest wordt het gebruikt om andere metalen te overdekken. Het grootste deel van het wereldwijd geproduceerde nikkel wordt gebruikt in bij de productie van roestvrij staal en allerlei legeringen, oplaadbare (nikkel-cadmium) batterijen, als katalysator, zogenaamd Raneynikkel voor vetharding en de ontzwaveling van aardolie. De aardkern bevat naast ijzer een aanzienlijke hoeveelheid nikkel. De belangrijkste bronnen van nikkel zijn de mineralen limoniet, garniriet en pentlandiet. De laatste komt alleen voor in magma dat in vulkanen naar de oppervlakte komt. Ongeveer 30% van alle wereldwijd gedolven nikkel komt uit bronnen in Ontario, Canada. Verder zijn er bronnen te vinden in Rusland (35%; rond Norilsk), AustraliŽ, Cuba en IndonesiŽ.

 

Uit munthunter.nl

Roodnikkelkies, NiAs, of nikkelien, niccolite, kopernikkel of arseennikkel heeft een licht rode kleur met metallische glans. Wordt gevonden in Schwarzwald, Harz en Ertsgebergte, Canada.

 

 

 

 

 

 

 

Uit www.kennislink.nl

Pentlandiet, (Fe,Ni)9S8. of ijzernikkelkies, is begin 1800 door de Ierse natuurhistoricus Joseph Barclay Pentland ontdekt, bevat 5% nikkel en is daarom een zeer belangrijk nikkelerts. Komt voor in. Het opaak bronskleurig tot bruine pentlandiet heeft een metallische glans, een groenzwarte streepkleur en het mineraal kent geen splijting. Pentlandiet heeft s.g. van 4.8, hardheid3,5 tot 4. Pentlandiet is een algemeen mineraal dat voorkomt in mafische en ultramafische stollingsgesteenten. De typelocatie is Espedalen, vlakbij Lillehammer, Noorwegen, verder in Ontario, Saksen en Schwarzwald.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/