Spodumeen.

Uit verzamelen.marktplaza.nl

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Spodumeen komt van Grieks spodios: askleurig, spodoumenos tot as verbrand. Dit vanwege de asgrijze verschijning van het materiaal dat ervan wordt gemaakt voor het gebruik in de industrie.

 

Het behoort tot de augietgroep, LiAl(SiO3)2., verschilt hier echter van door zijn wisselend gehalte aan kleurende bestanddelen waarin vooral lithium op de voorgrond treedt. Spodumeen is een inosilicaat bestaande uit lithium, aluminium en silicaat. Het kent verschijningsvormen van kleurloos tot vele andere kleuren. De kleurloze variant wordt trifaan genoemd, triphane, Grieks voor drievoudig verschijning, tri; drie, phane; briljant, verschijning, naar de vaak mooie drievoudige splitsing, de roze tot paarse variant kunziet en de smaragdgroene variant van spodumeen staat bekend onder de naam hiddeniet.

De hardheid is 6.5-7, S. G is 3.2, heeft een glasglans en is doorzichtig tot ondoorzichtig, kleurloos, maar meestal grijsachtig wit en troebel. Spodumeen is een belangrijk Li metaal, lithium wordt in legeringen gebruikt.

De typelocatie is het Pala district in San Diego, CaliforniŽ, VS. Komt voor in Oostenrijk, Zweden, BraziliŽ en Amerika waar in de Black Hills van Z. Dakota een vondst was van 12m lang en 90 ton zwaar.

Wordt gebruikt voor de winning van lithium en ook om glas te zuiveren. Als edelstenen komen vooral de volgende twee voor.

 

Uit www.engelen-levensvreugde.be

Hiddeniet is genoemd naar zijn ontdekker, de Amerikaan W. E. Hidden. Het bestaat uit kiezelzuur, aluminiumoxyde, lithium en wat chroom en ijzer waardoor er een groene tot gele kleur verkregen wordt, Si2O6. De kleur is van diep smaragdgroen tot de minder gezochte groenachtig gele en geel. De kristallen zijn meestal kort zuilvormig.Hardheid 6.5-7, s.g. 3.15-3.20. De doorzichtigheid is meestal volkomen, wat hem van de echte smaragd onderscheidt, glasglans wat vooral door polijsten tot uitdrukking komt. Onder ultraviolette stralen fluoriseert hij roodachtig geel tot violet. Wordt gevonden in Amerika bij Stoney Point Alexander county en N. Carolina met smaragd en andere edelstenen. Wordt wel aangeboden als lithiumsmaragd en Carolinasmaragd, maar is geen echte smaragd.

 

 

Uit webshop.yantra.nl

Kunziet is naar de mineraloog George Frederick Kunze genoemd uit New York, komt in kristallen voor die geheel doorzichtig en zonder gebreken zijn. De kleur is van zeer licht roze, donker roze tot roze met donker violette gloed, glasglans die door polijsten verhoogd wordt. Kunziet is zeldzaam en kan vaak uitgroeien tot grote kristallen. Deze steen wordt bijna altijd bewerkt tot edelsteen, als facetsteen of cabochon. Hardheid en s.g. komt met die van hiddeniet overeen. Wordt gevonden in CaliforniŽ, San Diego County en Riverside, Maine en Massachusetts, Z. Afrika en Madagaskar.

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/