Zilver.

http://www.a-m.de/images/mineral/silber4_gr.jpg

 

Klik hier voor inleiding, Bijbel, hardheid, echtheid, zetten.

 

Naam, etymologie.

Zilver, Argentum of Ag, atoomnummer 47. S.G. 9.6-12.

Zilver, eerder silver, Engels silver, oud Engels seiofor, oud Saksisch silubar, oud Hoogduits Silabar of Silbar en nu Silber, oud Noors silfr, van Germaanse wortel silubra, oud Fries selover, oud Noors silfr, Gotisch silubr, vergelijk Russisch serebro, Litouws sidabras, Akkadisch sarpu, van sarapu; smelten, veredelen, vergelijk Hebreeuws saraph, Arabisch sirf; onversneden. Homerus noemt de plaats Halybe (Salub) in de Pontus als de plaats waar het vandaan komt.

Ook zijn er veel afleidingen van hetIndo-Europese woord arg; Grieks argyros, argos; wit, Latijn argentum.

Het gaf het land ArgentiniŽ zijn naam.

Zilver en geld zijn vaak hetzelfde.

Spaanse plata; zilver, vandaar ook platina.

Franse argent, van Argentum, zo ook in het Engels.

Het komt voor in het St. Joachimsthal in TsjechiŽ waarvan het woord taler van is afgeleid, deze zilveren daalder werd het eerst in St. Joachimsthal geslagen.

In Sanskriet heet het rupya, vandaar de rupie als munteenheid.

Een zilverling, het woord argyrion is door Luther letterlijk overgezet in Mattheus 26:16, mogelijk is het de Romeinse denares. Van het metaal kwik werd gedacht dat het een soort zilver was.

Hydrargyrum; vloeibaar zilver of waterzilver,In sommige talen blijkt dat nog uit de naam die kwik heeft zoals quicksilver in het Engels of kwikzilver (= levend zilver) in wat ouder Nederlands. Veel later bleek het om twee volstrekt verschillende elementen te gaan.

 

Vorm en soorten.

Zilver behoort tot de edele metalen, dat zijn diegene die zich niet direct met zuurstof kunnen binden, dus in de lucht hun glans behouden. Het komt voor in gangen van graniet, gneis en glimmerlij en wel in kleine kristallen die dikwijls draad-, haar-, of boomvormige samengevoegd zijn.

De voornaamste zilverertsen zijn;

Zilverglans, Ag2S, is loodgrijs van kleur met metaalglans, een verbinding van zilver met zwavel. Heette in de middeleeuwen glaserts, ook argentiet en akanthiet. Het is een zeer zacht erts en belangrijk zilvererts.

Donker roodguldigerts is rood of donkergrijs met diamantglans, een verbinding met zilver, antimoon en zwavel.

Licht roodguldigerts is karmijnrood met diamantglans, een verbinding van zilver, arsenicum en zwavel.

In de natuur komt zilver zowel ongebonden als in combinatie met zwavel, arsenicum, chloor en andere elementen voor. De belangrijkste bronnen zijn te vinden in Mexico, Canada, Peru en de Verenigde Staten.

 

Uit Gart der Gesundheit.

Historie.

Onder de metalen was zilver mee van het vroegst bij de mensen bekend. Het werd hier en daar in verbazende hoeveelheden gebruikt. De oude plaatsen waar men zilver dolf waren dezelfde als die waar men goud vond. Zilver wordt al sinds het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en betaalmiddelen. Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v.Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de EgeÔsche Zee en AnatoliŽ. Zilveren halssnoeren zijn bij de Egyptenaren van 4000 v. Chr. bekend. De Egyptenaren hadden zilvermijnen in NubiŽ en EthiopiŽ, de Atheners in Attica en Epirus en daaraan hadden de Atheners rond de zesde eeuw v. Chr. hun politieke betekenis te danken. Een paar honderd jaar later bericht Xenophon dat die mijnbouw daar achteruitgaat. Er werden in de vorige eeuw sporen aangetroffen, bij nieuwe heropening van rond een 2000 schachten waar mogelijk 20 000 mensen gewerkt hebben. De rijkdom van de PhoeniciŽrs stamde uit de Spaanse zilverhandel, Hannibal haalde daar genoeg weg om oorlog te kunnen voeren tegen de Romeinen, daarvoor wonnen ze zilver in Klein AziŽ, Cyprus, ThraciŽ, mogelijk ook in Afrika. Homerus vermeldt het zilver geregeld en noemt Chalybien (Halybe, Salub)als land van oorsprong. Alexander de Grote haalde dagelijks 28 kg zilver uit de zee van Prasias. Naar Polybios werkten in de zilvermijnen van Nieuw Carthago dagelijks 40 000 mensen. Ongehoorde zilvervoorraden waren in de Aziatische hoofdsteden opgehoopt.

De oude Germanen bezaten weinig zilver. Tacitus kent maar een enkele zilvermijn in Duitsland, bij Wiesbaden of Ems. Later werd er vrij veel gevonden in de Elzas, het Lebertal. De zilverertsen uit Saksen werden in de 10de eeuw ontdekt. Het meeste zilver dat in de middeleeuwen in omloop was stamde uit de Harz, verder Ertsgebergte en Tirol, Kongsberg. De bekende bankiers Fuggers uit Augsburg in de 15de en 16de eeuw hadden hun rijkdom te danken aan zilverrijke vaalertsen uit de mijnen van Schwarz en Brixlegge. De vanouds vermaarde mijn bij Guadalcanal kwam in de handen van de Fuggers en die wisten daar grote rijkdommen uit te halen. Dit tot de mijn met water gevuld en verlaten werd. In de middeleeuwen leverde Oostenrijk een grote hoeveelheid zilver uit de mijnen van Schemnitz en Kremnitz, die mogelijk al door de Romeinen geopend waren werden in 745 en 770 weer geopend. In de 16de eeuw kreeg men een aanzienlijke hoeveelheid zilver uit het Joachimsthal. In Zweden waren de mijnen van Sala al in de 8ste eeuw in bedrijf, het hoogtepunt valt begin 16de eeuw. Ook Noorwegen leverde zilver, in Engeland kwam er veel zilver uit looderts.

Een 30 jaar nadat Cortez doorgedrongen was tot Mexico ontstonden daar vele mijnen enleverde veel zilver, in 1522 kwam het eerste zilver uit Mexico in Europa. Ook Peru met de rijke mijnen van Cerro de Potos leverde veel zilver en goud. Nog later leverde CaliforniŽ en AustraliŽ enorm veel op. Door het vinden van zilver in de V.S. werden alle vroegere vondsten spoedig overtroffen. In Ontario (Canada) werd het in grote klompen gevonden, eens een klomp van 700 kg.

Sinds onheuglijke tijden is het amalgeren bekend. Goud verbindt zich gemakkelijk met kwikzilver en kan hieruit door verdamping van het kwik worden afgescheiden.

 

Gebruik.

Zuiver zilver heeft onder alle metalen de zuiverste, witte kleur en de sterkste glans. Het is weker dan koper, zeer smeed-, en rekbaar en daarbij tamelijk vast. In de regel wordt het met koper gemengd om er grotere hardheid aan te geven. Door lucht en water wordt het niet aangetast. Vandaar zijn gebruik voor gereedschappen, siervoorwerpen, munten etc. Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een zilverwitte glans. Van alle metalen heeft zilver de beste elektrische geleidbaarheid, zelfs beter dan koper. Toch wordt in elektrische schakelingen meestal koper gebruikt omdat dat minder kostbaar is. Daarnaast geleidt zilver van alle metalen warmte het best en heeft het de hoogste optische reflectie (tenminste als het zichtbaar licht betreft; ultraviolet licht reflecteert het slecht). De goede elektrische geleiding van zilver maakt het een zeer geschikt materiaal in elektrische en elektronische producten. In circuits wordt zilver (of zilverlegeringen) gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Voor spiegels van zeer hoge kwaliteit is zilver geschikt omdat het over goede licht reflecterende eigenschappen bezit. Maar meestal wordt hiervoor aluminium gebruikt omdat het veel goedkoper is. In sommige landen bevat muntgeld nog zilver, maar hiervoor worden steeds vaker andere metalen gebruikt. Er zijn minstens 14 talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt. De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden. Meestal wordt hiervoor Sterling zilver gebruikt dat een legering is van 92,5% zilver en 7,5% andere metalen zoals koper. In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt omdat het relatief makkelijk in de juiste vorm te maken is en niet giftig is.

 

Shakespeare, Timon of Athens: van een zilveren bekken en kaní. Deze waren bij gastmalen in gebruik.

Maerlant: ĎArgentum, dat is zilver in onze taal. Gematigd koud, dat weet men wel, zoals ons Platearius zegt. Daar deze kracht aanligt tegen fleuma week en nat zal men dat gepoederd innemen en in een likkepot mengen, want het is goed tegen zulke dingen. Wel luidende is het en geeft klank als het met koper is gemengd. Dit zo vindt men in menige landen. Menigeen te schade en te schande, want het is veel waard en duur en men purgeert het uit met vuur en zijn rook is zeer kwaad. Ik weet hem raad te geven, hen te beroken met wierook of met zulke specerijen ook. En men vindt kwikzilver mede onder de aarde in menige stede, maar men wint het met grote moeite. Het is een goed voor menige medicijn, maar zeer koud is het van naturen en vanwege zijn rook is het kwaad te verduren Het is de zenuwen grote vrucht want daarvan komt de jichtí.

 

Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna. Het is het symbool van de maan, zoals goud dat is van de zon. Het is meer voor de burgers, het goud is voor de koningen. Romeinse priesters zouden zilveren beelden aan hun grenzen gezet hebben tegen de invallende barbaren. Toen ze verwijderd waren kwamen de Hunnen, Goten en andere volkeren het land binnen. Zilver staat tegenwoordig symbool voor de tweede plaats in wedstrijden en voor 25-jarige jubilea.

Het is ook geesten werend. Zilveren kogels en vooral gewijde of van overgeŽrfd zilver konden het boze schieten. Een zilveren ring wordt door Indische vrouwen aan hun man gegeven om de gunst van hun harten te behouden en boze geesten te weren. Het edele metaal vormde de magische cirkel opdat de ziel de mens niet zou verlaten of hem ontnomen zou worden. Daarom was de ring, de gesloten band, het symbool van het vrouwelijke geslachtsdeel. Het teken der reinheid, van het in zichzelf beslotenheid, van het wachten op het wonder der geboorte.

Van Beverwijck ĎZilver is matig koud en vochtig en volgt enigszins de krachten van het goud, dan is al enige metaalachtige kwaadaardigheid.í

 

Zie verder: http://www.volkoomen.nl/ en : http://volkoomenoudeherbariaenmedisch.nl/